Pages

Monday 15 July 2013

Bihun Singapore & Sambal udang

Salam (menu 4 ramadhan yg lepas)...

Jom layan menu simple berbuka kami pada 4 ramadhan yang lepas. Bihun singapore/putih & udang masak sambal.
 



Resepi 1 (Bihun Singapore/putih)
 

Bahan-bahan :
Dikisar
3-4 atau lebih ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Lada hitam (rendam dulu) - letak ikut suka byk mana nak

Lain2
Sedikit ayam/daging dipotong dadu
Fishball/fishcake dipotong (optional)
1 Kiub stok ayam/ikan bilis - saya guna kiub ayam
Bee hoon jgn lupa
Sayur sawi
Sedikit garam & gula
Air
Daun sup, bawang goring, lada potong sebagai hiasan

Caranya :

Memula panaskan minyak lam kuali. Lepas tu tumis bahan kisar sampai naik bau
Masukkan ayam/daging, kiub stok (hancurkan) dan fishball/fishcake
Tambahkan sedikit air, garam & gula sebagai perasa. Last sekali masuk sayur sawi
Bila ayam/daging dah Nampak masak & mendidik blhla masukkan bee hoon, kacau & gorengla
bee hoon tu sampai masak.
Dah siap blh angkat utk dihidang dan taburla bahan hiasan ikut suka


Resepi 2 (Sambal Udang)


Sebenarnya xde sambal udang pon, dah ok dah mkn bee hoon tu mcm tu. Tp lg best kan klu ade.. Heheh. Layaaann....

Bahan-bahan (ni ikut suka saya je ni) :
Dikisar
2ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit belacan

Lain2
Cili kering (yang telah dikisar - klu nk kisar sekali ngn bhn kat atas pon blh)
Udang segar
Garam
Gula Melaka/nisan org pantai timur panggil/gula kerek pon blhla

Caranya mudah je;

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sekali dengan cili kering yg dikisar.
Ikut suka nak pedas mana.
Kemudian masukkan sedikit gula melaka yang telah dikerat. Tak payah byk sangat nanti manis
Bila dah agak2 ok tu, masukkanla udang
Last sekali masukkan garam secukup rasa
Tunggula sehingga kuah dia kering sket dan akhirnya siap sudah sambal udang. yeayyy!!











No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...